Oude ambachten & oude werktuigen

Photo enclume   Photo personne dans les champs

Oude ambachten uit de streek van de Semois

Het Landbouwmuseum van Rochehaut beperkt zich niet tot het tentoonstellen van boerenambachten. Het biedt de bezoeker tevens de gelegenheid een uiterst representatieve waaier oude stielen te (her)ontdekken die voorheen door de inwoonsters en inwoners van de Semois-vallei werden uitgeoefend.

Dankzij fraai opgezette scènes met decors, poppen, illustraties, films, werktuigen... wordt er een precies beeld geschept van de activiteiten van wagenmakers, machinemakers, smeden, houthakkers, kolenfabrikanten, uitslepers, leisteenhouwers (de scailtons), mijnwerkers (de scailteux), tabakstelers, molenaars, bakkers, wasvrouwen, varkensslachters, brandweerlieden...

Photo personne qui fauche

Werktuigen van vroeger

De mens kenmerkt zich sinds de oertijd door zijn grote vindingrijkheid in het ontwerpen van werktuigen om zijn dagelijkse werkzaamheden te vereenvoudigen: voor de jacht, de visvangst, de keuken, het bewerken van materialen (steen en hout ),...

De mens heeft gedurende lange tijd een beroep gedaan op de kracht van dieren om het werk op het land minder zwaar te maken en sneller uit te voeren. Een welbekend voorbeeld is natuurlijk het Ardense trekpaard dat eeuwenlang één van de meest geliefde "werkmakkers" van onze landbouwers was.

Het landbouwmuseum beschikt over een uitzonderlijke en voor Europa waarschijnlijk unieke collectie oude werktuigen uit het Ardense plattelandsleven. Deze worden, verdeeld over drie verdiepingen, tentoongesteld om de werkzaamheden waarbij ze gebruikt werden op optimale wijze te illustreren.

Photo tracteur

Uitzonderlijke bezienswaardigheden

Het Landbouwmuseum stelt ook enkele uitzonderlijke bezienswaardigheden tentoon, waarvan sommige uniek zijn: een Buffalo Pitts-stoomtractor uit 1882, een ‘stoomlocomobiel’ van het merk Vandeuvre uit 1907 en een Fordson-tractor op ijzeren wielen, een Massey-Harris-dorsmachine met hooibinder uit 1899, een Hard Parr, Farmal Regular en een John Deere…

 

Het is Luc Boreux, broer van Michel en Marc, die dit indrukwekkende museum uitbaat. En het is Francis Hénin, met als bijnaam ‘de Tractorman’, een vriend van Luc uit Marche, die het museum onderhoudt en dan vooral de vele bewegende bezienswaardigheden.

Een machine om terug te gaan in de tijd

Personne sur une calèche

 

De bezoeker die rondwandelt in het Landbouwmuseum, dat in 2008 werd geopend, wordt uitgenodigd om terug te gaan in de tijd en een andere wereld te leren kennen terwijl hij de verschillende stadia van het vroegere landbouwersbestaan doorloopt.

 

Indrukwekkende ‘machines’, die onzichtbaar zijn voor de bezoeker, doen verschillende oude landbouwmachines werken. Verwondering en respect verdringen elkaar bij het ontdekken van het huis van de boer en van zijn tijdgenoten die vooral op het land werkten.

 

En dit allemaal aan de hand van scènes uit het veeleisende plattelandsleven van onze voorouders: een smederij, het bewerken van leisteen, een maalderij, bakkerij, wagenmakerij, zadelmakerij, wasvrouwen… en zelfs een heel arsenaal aan brandweermateriaal! Dit alles is verdeeld over drie verdiepingen en een totale oppervlakte van meer dan 1600 m².

Top